Podcast #12 Wat de irritaties aan je moeder je kunnen vertellen over JOU

Irriteer jij je, net als heel veel andere vrouwen, weleens aan je moeder? Of voelen dingen die zij doet of zegt weleens kwetsend en raken ze je op een negatieve manier? In deze podcast vertel ik meer over jouw moeder als spiegel. Waar staat je moeder als je er spiegelend naar kijk voor? Ook heb ik 8 voorbeelden van irritaties (aka spiegels ;-)) die ik met je bespreek: wat is de irritatie en wat zou die betekenen?

Wil je meer lezen over de Deep Dive Sessies? Dat kan op deze pagina.

In de podcast benoem ik een manier om je spiegel te “neutraliseren”  dat wil zeggen hem zo op te stellen dat het meer een observatie is van het gedrag van de ander, in plaats van dat je het helemaal op jezelf betrekt. Dat maakt het vaak makkelijker om de spiegel te vinden.

Dat doe je als volgt:

 • Omschrijf de irritatie in 2 of 3 zinnen en vermijd hier ik en mij en dergelijke.
  • Voorbeeld 1: Mijn broer let niet op wat hij zegt. Hij houdt geen rekening met de gevoelens van anderen. Hij zegt wat hij kwijt wil en denkt er niet bij na wat dat met anderen doet.
  • Voorbeeld 2: Ellen wil altijd maar haar zin krijgen. Ze drukt haar idee net zolang door totdat anderen wel toe moeten geven. Ze wil gewoon niet luisteren naar de ideeën van anderen.

Nu is het tijd om te spiegelen. Wat wil deze situatie jou vertellen? Wat kan jij hier voor jezelf uithalen?

 • Vervang de naam van de ander en zij/hij naar ik/mij/mijn.
  • Voorbeeld 1: Ik let niet op wat ik zeg. Ik hou geen rekening met de gevoelens van anderen. Ik zeg wat ik kwijt wil en denk er niet bij na wat dat met anderen doet.
  • Voorbeeld 2: Ik wil altijd maar mijn zin krijgen. Ik druk mijn idee net zolang door totdat anderen wel toe moeten geven Ik wil gewoon niet luisteren naar de ideeën van anderen.
 • Lees dit hardop voor aan jezelf. Herken je hierin een situatie van jezelf?
  • Voorbeeld 1: Zijn er situaties waarin jij geen oog hebt voor de situatie van anderen. Bijvoorbeeld dat je anderen onbedoeld kwetst met wat jij zegt?
   Voorbeeld 2: Zijn er situaties waarin jij je zin door probeert te drukken? Waarbij er geen ruimte is voor het idee/oplossing van de ander?

Het kan zijn dat het niet meteen duidelijk is. Dat je zelf niet precies waar voor jou dit stuk zit. Het hoeft ook niet naar dezelfde persoon te zijn aan wie jij je ergert. Kijk of je, met deze spiegel in je achterhoofd, de komende dagen wellicht een  situatie tegenkomt waarvan je denkt “Ooo, daar doe ik dit zelf…”.

 • Als je de spiegel gevonden hebt mag je voor jezelf kijken hoe je dit stuk voor jezelf kunt veranderen. Welke stap kan je zetten om dat waar te maken?

Dit kan best een lastige oefening zijn, om zelf te zien waar die spiegel zit. Dus wees niet te streng voor jezelf als je er niet zomaar achter komt ;-).

Gratis visualisatie

Deze visualisatie is kort maar krachtig en helpt je om uit je hoofd te komen en in je lijf te zakken.

Zodat je kunt ontspannen en je onrust, irritatie of frustratie los kunt laten.

Vraag hem hier gratis aan. Je krijgt hem direct toegestuurd om te beluisteren.